Čína

Čína je kolébkou čaje a čajovou velmocí. Bylo by asi téměř nemožné, popsat zde celé bohatství čínských čajů, proto se zde nachází pouze stručné poznámky k čajům obvyklým a dostupným v našich čajovnách. Rozsáhlejší, i když ne vyčerpávající, pohled nabízí skvělá kniha "Všechny čaje Číny" (viz Knihy o čaji), z níž také pocházejí některé zde uvedené informace.

Zhu Cha neboli Gunpowder - Perlový čaj, Střelný prach (zelený)
Na Západě jeden z nejběžnějších čínských čajů
Název Perlový čaj označuje způsob úpravy čaje do malých svinutých kuliček, připomínajících olověné kulky (odtud anglický název, označující střelný prach). Název ovšem označuje spíše způsob zpracování, než místo pěstování, jako je tomu u jiných druhů.
Gunpowder byl jedním z prvních čínských čajů, dovezených do Evropy. Záhy si získal značnou oblibu, které se těší dodnes. Pevně svinuté kuličky totiž zachovávají i po delší době transportu a skladování aroma zeleného čaje.
Gunpowder patří k čajům pro běžné, každodení pití. Kvalitně zpracované kuličky by měly být dobře a pevně svinuté, stejnorodé a bez velkého množství úlomků. Zajímavým zážitkem může být sledování "rozkvětu" kuliček po zalití horkou vodou.
Poznámka k přípravě
Vzhledem ke svinutí je třeba o málo delší louhování a Gunpowder není příliš vhodný pro více nálevů.
/FONT>

 
 


Obsah

Druhy čaje
Čaje indické
Čaje japonské
Čaje cejlonské
Čaje ovoněné a směsi

Pražský čajovník
pz 27/12 kulička
© Honza Kulveit 1998
Počítadlo