Čaje ovoněné, "ovocné" a čajové směsi

Čaje ovoněné

Čaj má výjimečnou schopnost absorbovat vůně, čehož lze výhodně využít pro přípravu čajů ovoněných. Klasicky se vyrábějí tak, že je čaj umístěn nebo promísen se zdrojem vůně, například jesmínovými květy nebo kořením. Po určité době čaj vůni přijme.

Earl Grey (černý)
Čaj ovoněný bergamotovým olejem
Originální recepturu pro přípravu tohoto čaje dostal darem od čínského mandarina Eduard Charles Grey, hrabě z Fallodonu. Recept v Londýně uveřejnil a čaj, nazývaný podle něj "Earl Grey", získal v Anglii velkou popularitu. Směs čajů (většinou čínských, někdy též s Assamem a Darjelingem, kvality OP nebo FOP) je aromatizována olejem ze slupek zvláštního druhu citronu. To dává čaji charakteristickou vůni. Vlastní Earl Grey vyrábí většina významných aglických značek, například Jacksons, Lyons, Ahmad, Twinings, Sir Winston Tea a další. Jednotlivé Earl Greye se proto mohou dosti výrazě lišit.
Angličané pijí silný Earl Grey s mlékem, ovšem bez mléka je Earl Grey také skvělý, snad dokonce lepší.
Earl Grey v podání různých obchodních společností

    Jasmínový čaj (zelený nebo polozelený)
    Čaj ovoněný květy jasmínu
    Čaj je podle tradiční čínské receptury ovněn květy jasmínu. K čaji, který se suší, se přidávají kvetoucí větve. Vyrábí se z velmi kvalitních čajových lístků.

Čaje "ovocné"

    Čaje ovocné, importované k nám předvším z Německa, jsou aromatizovány umělými (přírodně identickými) aromaty mnoha drohů ovoce. Jde o stejné látky, které se používají při přípravě limonád, cukrovinek, plněné čokolády, zmrzliny, likérů a jiných potravinářských výrobků, které mají "ovocné" aroma a vůni. Často jsou do čaje přidávány kousky sušeného ovoce - na chuť čaje nemá žádný vliv, ale ve spotřebiteli to vzbuje dojem, že například "jablečný" čaj je vyráběn ze skutečných jablek. Čajomili takovými čaji zpravidla pohrdají, neboť je spíš zajímá skutečná chuť a vůně čaje.

Čajové směsi

    Protože čaje z různých plantáží, oblastí a sklizní mají kolísající kvalitu, jsou míchány do čajových směsí. Směs pak má vyrovnanější chuť a míchání méě kvalitních čajů s kvalitnějšími umožˇuje dosáhnout nižších výrobnních nákladů. Míchání čajových směsí řídí znalci-ochutnávači čaje.

    Ceylon (černý)
    Směs cejlonských čajů

    Ruská karavana (černý)
    Většinou Yunnan a Qi Men

     

 


Obsah

Druhy čaje
Čaje čínské
Čaje indické
Čaje japonské
Čaje cejlonské

Pražský čajovník

© Honza Kulveit 1998, 1999
Počítadlo