Japonsko

Zelené čaje

Japonské zelené čaje jsou proslulé péčí, jež je jim věnována. Téměř všechen v Japonsku produkovaný čaj je zpracován jako zelený, černé čaje jsou raritou. Většina výroby je určena pro domácí spotřebu, exportována je jen malá část.

 
 


Obsah

Druhy čaje
Čaje čínské
Čaje indické
Čaje cejlonské
Čaje ovoněné a směsi

Pražský čajovník

© Honza Kulveit 1999
Počítadlo

Sencha (zelený)
Nejběžnější japonský čaj
Sencha se pěstuje na nezakrytých polích a upravuje napařováním, kvalita se liší podle třídy. První sklizeň shincha (nového čaje) začíná přibližne za měsíc od začátku vegetačního obdbobí. Přibližně za 10-20 hodin je čaj napařen - horké páře je vystaven asi 10-15 sekund. Tím se zabrání fermentaci. Čaj Sencha je dále svinován, sušen a pečlivě tříděn. Neobsahuje prach a stonky.

Hojicha
Pražený japonský čaj
Vzniká v podstatě pražením čaje Sencha.

Bancha (zelený)
Čaj z velkých listů
Velké, hrubé listy se sbírají při podzimní sklizni.

Gyokuro (zelený)
Prvotřídní druh čaje z mladých výhonků
Je pěstován na plantážích zakrytých rákosovými rohožemi, pokrytými slámou a bambusem před přímým osluněním. Sbírají se pouze mladé lístky, čaj je napařován , svinován a pečlivě tříděn. Neobsahuje stonky, prach a příliš malé nebo velké lístky. Jeho výroba vyžaduje mnoho ruční práce, což se projevuje ve skvělé kvalitě ale i vysoké ceně.
Poznámka k přípravě
Tento vysoce kvalitní čaj je lépe zalévat vodou prošlou varem a vychladlou na 60°C. První nálev se louhuje přibližně 1 až 2 minuty, je možné připravit další nálevy.

Matcha, Usucha, ?Macca? (zelený)
Práškový čaj používaný při čajovém obřadu
Pěstuje se na plantážích zakrytých rákosovými rohožemi, sbírají se pouze kvalitní lístky, čaj je napařován. Narozdíl od ostatních japonských čajů není svinován, ale drcen v kamených mlýncích na velmi jemný prášek pronikvě zelené barvy. Zpravidla velmi kvalitní čaj.
Poznámka k přípravě
Čaj je možno zalévat vodou zchladlou na 80°C, je třeba rozšlehat.

 
 


Fermentace a čajové druhy
Příprava čaje