Indie

Černé čaje

Darjeeling (černý)
Velmi kvalitní vysokohorský čaj z oblasti Himaláje.
Čaj, přinesený angličany, je v Darjeelingu pěstován více než 150 let a proslul zpracovaný jako černý. Čajové platáže, nacházející se v nadmořských výškách 1000 až 2500 metrů, poskytují do roka tři, respektive čtyři sklizně skvělého čaje (někdy je zvlášť počítána mezisklizeň po první sklizini). Darjeeling je mnohdy přirovnnáván k nejlepším francouzským vínům. Charakter čaje se v závislosti na ročním období liší, proto je nutné rozlišovat čaj podle sklizně.
First Flush
První sklizeň probíhá v Darjeelingu zhruba od poloviny března a dává čaj delikátního svěžího aroma. Je oblíbena v Japonsku a asijských zemích.
In Between
Někdy je zvlášť vydělován čaj z období mezi první a druhou sklizní, který může kobinovat lepší vlastnosti obou.
Second Flush
Druhá sklizeň probíhá od května do začátku monzunových deštů. Má plnější, bohatší chuť a je oblíbena spíše v Německu.
Rychle vyrostlé listy z období lijáků jsou velmi málo kvalitní a aromatické.
Autumnal
V anglicky mluvících zemích je nejvíce ceněna třetí, podzimní, sklizeň po období dešťů. Má nenapodobitelé vlastnosti.
Chuť čaje se mírně různí i u jednotlivých čajových zahrad. Známější jsou například Margaret's Hope, Runglee Rungliot, Singbulli, Makaibari. Bohužel je téměř nemožné získat čistý čaj pouze z jedné plantáže - pod označením Darjeeling je většinou prodávána směs z několika plantáží, namíchaná ochutnávači už v Indii. Přestože téměř 80% čaje je produkováno v kvalitě Broken a Pekoe, můžete se setkat i s kvalitou FTGFOP.
Darjeeling je vhodný pro běžné pití a domnívám se, že ač jeho chuť nejlépe ocení nejen zkušený čajomilec, zaujme kohokoli.
Poznámka k přípravě
Chuť Darjeelingu je značně závislá na délce louhování.

Sikkim
Čaj v mnoha ohldech podobý Darjeelingu, pěstovaný na jedinné plantáži Temi

Assam (černý)
Čaj z čajovníku assámského
Výborný silný čaj poskytuje rostlina čajovníku, který v povodí řeky Brahmaputry rostl nejprve přirozeně, divoce, a později byl vyšlechtěn do dnešní kvality. Čajové plantáže se nachází v nízké nadmořské výšce, asi do 500 m.
Assam je výbrorný ranní čaj a je také součástí většiny směsí typu "Breakfast".

Nilgiri
Čaj z jihu Indie
Opět velmi kvalitní vysokohorský čaj z oblasti hor Nilgri, pěstuje se ve výškách 1000 až asi 2500 metrů.
Protože oblast Nilgri je méně známá než například Darjeeling, zdejší čaje srovnatelné kvality bývají levnější.

 
 


Obsah

Druhy čaje
Čaje čínské
Čaje japonské
Čaje cejlonské
Čaje ovoněné a směsi

Pražský čajovník

© Honza Kulveit 1998,1999
Počítadlo