Degustace čaje

Podobně jako u vína, existují i u čaje znalci-degustátoři. Jejich zkušenost a citlivé posouzení čaje je potřebné především při výrobě čajových směsí. Už v jednotlivých produkčních oblastech se čaje z různých čajových plantáží mísí pro dosažení vyrovnanější kvality. Další míšení, už i čajů z různých oblastí, provádí velkoobchody a balírny po celém světě. Cílem je v tomto případě získání konstantní kvality směsi a výhodné ceny zároveň. Čaje silně aromatické a čaje, které dobře barví, jsou míšeny s čaji horší kvality a slabšího aroma. Chuť aromatičtějšího, dražšího čaje pak převládne a "zamaskuje" chuť slabších čajů. Naopak v čajovnách podávané a prodáváné čaje jsou většinou smíchané z co nejméně různých míst. Sice pak sice mají kolísavou kvalitu, ale přinášejí věrnější chuť konkrétního čaje, která v směsi většinou zanikne. A díky pečlivému výběru firem, které k nám čaj dovážejí, jsou téměř vždy lepší, než průmyslově míchané a balené směsi.
Ochutnávač čaje - Indie Čajeznalci zkoumají čaj mnoha způsoby - posoudí vzhled suchých a pak i rozvinutých čajových lístků (který už sám o sobě dosti vypovídá o kvalitě čaje), barvu nálevu a jeho vůni. A samozřejmě také chuť - nejprve slabý nálev a pak nálev určený k pití. Ochutnávač nálev většinou nepije, pouze zkoumá chuťová vlatnostim, což ovšem vzhledem k počtu ochutnávaných šálků není překvapivé. Čajeznalci používají pro jeho popis vlastní názvosloví, původem pochopitelně z angličtiny.

bakely, bakenaroma čerstvě pečeného chleba
brassy mosazná pachuť špatně sušeného čaje
flat, plain plochý, obyčejný, bezvýrazný čaj
neat čirý, dobrý čaj musí být čirý
Muscatel muškátový, příchuť typická pro některé Darjeelingy
colory dobře barvící čaj, vhodný do směsí
flavoury aromatický, voňavý čaj, vhodný do směsí
fullsilný
softslabý
tired unavený, ztratil aroma

Rozsáhlý slovníček čajeznaleckých termínů najdete například v knize J.N.Pratta "Rádce milovníka čaje"


Ochutnávači čaje při práci - zapisování hodnocení
Posuzování čajů z indického Darjeelingu
Foto: archiv, autorem je zřejmě pan Grégoir Kalt

 
 


Obsah

Cesta čajových lístků
Pěstování čajovníku
Sběr čajových lístků
< Zpracování a druhy čaje
Obchod čajem
Skladování čaje

Pražský čajovník

© Honza Kulveit 1999-2000Počítadlo